klik2 dapat duitt

Pengikut Blog Saya

JOM SHOPPING!

Tuesday, December 25, 2012

Kronologi Kisah bersalin Nur Ainul Zahirah 9 Oktober 2012 Part5

Assalammualaikum...selamat malam ..... fuhhhh berabuk skit blog ni.. adeh tak sempat nak kemas dan lap2 blogni hheh mklumla kebizian sejak dua menjak ni..
.satu lagi saya ni tak berapa reti update blog guna samsung galaxy tab ni..terkial2 menaip sebab tak khatam lagi semua functionnya...okla jom kita sambung part yg lum habis ni...


8 OKTOBER Part5


Hari yang ke 5 takder apa2 lagi tanda nhendak bersalin..kesakitan dek dimasukkan ubat pun dah hilang...rutin biasa bangun seawal pagi untuk mandi solat subuh dan berehat ataskatil sementara menunggu sarapan sampai..menu cam biasala roti tawar denan air milo..cukupla untuk bekalan tenaga pagi kalau lpar mknla apa yg ada hehe...mcm biasa sekumpulan doktornakan datang melawat dzn dipanggil unuk dimasukkan ubat lagi setengah biji..seram sejuk er bila dipanggil untuk dimasukkan ubat dan cek jalan... selepas dimasukkaan ubat berehat diatas katil dan akhirnya zzzla..tak sampai satu jam zz sakit datang lagi Ya Allah sakit yg amat sgt...kesakitan berlaritn samapi tghaari.. takder seleera nk makan jadinya..waktu itu keluarla tanda drah dan air ketuban tapi seddikit sgt..paa sebelah petang doktor cek jalan baru bukaan 2 cm..alahai lambatnya... kesakitan berlarutan samap ke malam dan samapi la ketiduran.. okla setakat ni jer cerita unuk part 5..tunggguuu part6 yang penunh mendebarkan yer..... P/s:ayat tunggang trbalik+takder mood+mata ngantuk

Saturday, December 22, 2012

Thursday, December 6, 2012

Kronologi Kisah bersalin Nur Ainul Zahirah part 4

Assalammualaiku.selamat malam dan salam ceria... hehe lama dah tak update blog  waktu malam... Apa taknya waktu siang saya   bersama sicomel saya yang tak nak tidur...kebiasaan tghari atau petang dia tidur lama.. sejak dua menjak ni dia dah berubah waktu tidur  dia.. haih makin comel dah sekarang.. perangai pun dah berubah2.. dah pandai menegur.. hehe... okla.. kita sambung kisah yang  tak habis lagi ni.. jom!!!

PART4

7 Oktober 2012
Hari Ke 4 berada kat hospital .. haish..bosan la.. kawan2 seperjuangan  ramai dah balik dan ramai plak yang masuk.. mcm mana ni.. saya tak alami apa apa lagi jenis kesakitan dan tanda2 untuk bersalin.... Doktor nak balikkkkkkk.. rasa nak nagis sokmo duk kat wad... mcm2 perasaan ada.. Hari ni seperti biasa  pagi2 lagi doktor datang buat pemeriksaaan.. dan lepas tu saya dipanggil untuk masukkan ubat.. sebiji ubat dimasukkan.. saya di arah kan suruh duk diam diam dan tak dibenarkan membuat pembuangan kecik dan besar..selepas setengah jam ubat dimasukkan.. Ya Allah Sakit pinggang, perut memulas.. dan sakit segala galala.. serba tak kena dibuatnya.. waktu yang paling sakit semasa nak solat zohor dan asar.. menangis dalam bilik semayang.. nak menangis kat katil..malu.. Ya allah inilah kesakitan yang tak pernanh di alami.... nak berjalan pun sakit.. last2 baring jer..misi datang tanya sakit atau tak.. saya jawab sakit skit.. sebab kalau cakap sakit banyak mesti kena cek jalan... aduila.....  hanya Allah jer yang tau kesakitan ni....keskitan tu berlarutan sehingga ke malam.. untuk redakan kesakitan saya mandi.. tapi tak der apa yang berkurangnya... Lepas isyak saya dapat berita gembira.. saya dapat pindah ke Wad eklas ke 2.. selepas isyak misi datang tolong kemaskan brg2 untuk berpindah... waaa sedihlaplak nak tinggalkan kwn2.. tapi hati ni berkata nanti kat sana pun dapat kwn2 yang sama jugak.. hehehe...Tepatkul 9 saya moved ke wad ke2.. Alhamdulillah so far wad kelas kedua lebih baik dari wad sebelumnya.. lebih selesa... tapi itu takder makna nya sebab sakit masih terasa lagi... malam tu tidurla saya  dalam kesakitan tapi muka buat2  tak sakit..hehe takut misi panggil cek jalan lagi...... okla sambung lagi yer part 5..... semoga bersabar menunggu kronologi ni habis..:P daaa


p/s:  ayat tunggang terbaik..sebab kena taip cepat2 takut baby zahira bangun... ni nak g solat isyak dulu.. encik hubby takder.. outstation ke penang.. esok balik la....mood rindu.....

Thursday, November 29, 2012

Kronologi Bersalin Nur Ainul Zahirah 9 Oktober 2012 part 3

Assalammualaikum..selamat petang.. salam ceria.. hehe  maap ler sejak dua menjak ni bersiaran lewat petang skit..  nak kata bz tak la jugak.. tapi yerla sejak ada tanggungjawab baru ni kena ketepikan dulu benda2 mcm ni.. okla kita sambung  cerita  yang dijanjikan..heheh


Part3 
6 Oktober 2012

Takder apa yang beza nya dengan hari kelmarin..  cuma semankin hari semkin cuak dan berdebar sebabnya bila dah stay kat wad macam2la kita leh tengok dengar dan tahu.. mcm mcmla..  Hari ni mcm  biasa..doktor dengan operasi ' cek jalan' dan Membuat pemeriksaan jangtung anak (CTG).. Bosannya tuhan je yang tahu...baring, bangun..ke bilik air.. baca majalah.. baca surat khabar.. nak g jalan2 pun hanya dibenarkan dalam wad  ni jer.. g jalan2 dari katil ke katil .. mcm2  masalah yang  di hadapi oleh bakal2 ibu..adoila..makin seriau di buatnya.. Walaupun dan diusik2 dan cek jalan masih tak terasa sakit.. doktor cakap esok kena masuk ubatla.. .. hurm..  okla setakat ni je untukr part 3... jumpa di part 4 yang penuh mendebarkan...heheh

K


Monday, November 26, 2012

Kronologi Bersalin Nur Ainul Zahirah 9 Oktober 2012-Part 2

Assalammualaikum..selamat petang semua.. semoga ceria belaka.. Alhamdulillah saya diberi  kesihatan  dan emosi yang baik sejak dua menjak ni.. faham2la kalau org lepas bersalin macamanakan.. lebih2 lagi anak pertama dan memang takder langsung pengalaman.. Sakit hanya  Allah SWT  jer yang tahu.. memang betul la kesakitan dia  berlainan  tuk setiap org yang mengalaminya.. org yang tak tahu apa-apa.. tunggu jerla nanti ..okla saya nak sambung  kronolgi untk hari yang kedua dan juga bahagian ke-2..hehe


PART 2
 5 Oktober 2012

Alhamdulillah walaupun dah lama tak stay kat hospital sebagai pesakit saya dapat tidur dengan lenanya walau apa juan nak rintangannya.. aik ada jugak ke rintang nak tidur? apa taknya nyamur ramai gila..dah la panas.. tapi oleh kerana keletihan sedikit lenala..Kul 5.30 pagi dah bangun ..mcm biasala.. bangun mandi, semayang subuh .. baca Quran  skit.. sejuk weh pagi2.. tapi best segar skit sebab Hospital yang saya  stay ni  betul2 tepi pantai.. Hurm..lepas siap2 semua.. baring2 sampai terlelap baik.. Pukul 8 brekfest ala kadar yang di sediakan oleh pihak  hospital.. biasala menu diet.. roti 2 keping.. jadilaa.. kat rumah pun cam jugak..takyah nak mimpikan makanan sedapla.. mmg pemakanan di pantau.. tapi curik2 bawa masuk makanan adala.. hehe..lepas brekfest duk borak2 ngan kwn seperjuangan.. hurm.. semua nya menunggu masa nak  bersalin.. mcm2 cerita..seronok ada..seriau pun ada..hahaha bukan apa saya ni penakut skit..

Lebih kurang kul 10 pagi sekumpulan doktor datang buat pemeriksaan untuk setiap  pesakit.. sampai la giliran saya..  cek itu cek ini.. dan keluarla ayat dari mulut doktor ( kita akan usik usik skit supaya awak rasa sakit..kalau tak sakit jugak kena masuk ubat pada hari ahad ni.).. hahhh.. masuk ubat.. mana? usik? usik mcm mana? hahah sapa yang ada pegalaman tahula.. takyahla saya  huraikan maksud kata2 doktor tu....ok! Done..lepas doktor  beredar  apa lagi..  sesi berbual2 la ngan kwn..penat berbuat.. baring2 pastu terlelap...kul 12.. cik misi kejutkan suruh makan tengahari.. sekejap nya masa.. tup2 dah kul 12 tghari.. sejam lagi .. waktu org melawat.. so makan la saya .. lauk kat spital ni sebenarnya not bad.. makan jerla..hahah.. takderla sampai licin.. amik  syarat jer.. kan kena marah tak mkn..hehe..kalau lapar balik  call la Encik Husband belikan makanan  dari luar.. lupa lak makan apa..   takperla.. janji dah makan pun..hahahah..
Kul 1 tghari Org ramai dah start masuk melawat..  tak ramai pun..  maybe org datang petang kut..sebab hari jumaat kan mesti ramai yg nak p solat jumaat.. Kul 2 pergi mandi2, solat.. pastu misi panggil nak cek jalan.. hah???? camna ni.. sakit ker.... Allah je yg tahu la.. sebab ada yg kata sakit..ada yg kata tidak.. tapi  bagi saya memang sakit.. sebab takder jalan pun lagi.,.. stil 1 cm.. hurm.. doktor cakap esok plak cek...  
Lepas tu balik  kat katil dan rehat+borak+zzzz.. kul 4 bangun g bilik air .. selesaikan itu dan ini..dan ready nak solat Asar lak..lepas solat Asar misi panggil nak cek jantung Anak(CTG).. lama jugak dekat sejam.. Alhamdulillah bacaan jantung anak   cantik.. ..Jam dah menunjukkan kul 6.. cik husband datang.. rindu weh.. hahah mcm tak pernanh jumpa.. kalau diikutkan hati nak je suruh dia tunggu..hahah ..Waktu melawat dah habis.. ramai gila  org datang melawat.. hari cuti kan.. Kul 7  siapkan diri nak solat Maghrib lak.. selaps solat.. baca itu dan ini skit.. berehat....berehat saja la..hahaha nak wat camna tu jer leh wat..kan g tolong cik misi wat kerja  ada yg kena maki hamun kan.. kikiki.. Pastu Waktu isyak dah masuk.. solat isyak.. sambung borak2..pastu lapo balik..padahal dah mkn petang tadi.. mkn jerla apa yg ada.. biskut cicah air milo.. jadila.. janji peurt terisi..pastu zzz.. hari dahla nak hujan.. angin pulakkuat..sedap tidur yang berganda2.. apala.. org lain nak tidur takleh sebab sakit.. ni siap tidur ngan lena lagi.. nak buat camna.. sebab tak rasa sakit.. so tidur la.. cuma tengah2 malam. terkejut tgk org yang baru lepas bersalin.. pastu ada adik yg berjiran ngan dia tu sakit.. dia  kejutkan suruh tolong dia.. alahai nak wat camna.. stakat urutkan kat belakang leh la dan suruh dia banyak bersabar.. akak ni tak retila.. pastu sambung tidur bila dia dah reda sakit..sian ke dia.. tapi nak wat camna.. anak sulung mmgtakder pengalaman..  giliran saya tak tahula camna. haru biru agaknya.. haha.. okla nanti sambung lagi ek.. part3.. ni nak kejutkan baby zahirah.. nak mansikan dia.. sedap bebenar dia tidur..maklumla semalam dia ajak saya main2 lagi.. hahaha

Saturday, November 24, 2012

Kronologi Bersalin Nur Ainul Zahirah 9 Oktober 2012

PART 1

Assalammualaikum dan salam tengahari.. hehe dah tengahari... maapla lama dah tak update blog ni..maklum la sedikit kebizian yang telah melanda sejak ada nak kecil ni.. okla atas permintaan ramai nak jugak saya update kisah pengalaman bersalin tempoh hari..ok selamat membaca..

4 OKTOBER 2012

Bagun pagi cam biasa nak g kerja.. Encik hubby  amik cuti  hari tu sebab nak hantar saya ke hospital.. sebenarnya surat doktor yang mengarahkan saya  ke hospital kul 9 pagi..oleh kerana ada urusan yang hendak disettle kan dekat Taska Permata Batas Baru Kuala Terengganu..yerla kena hantar borang n dokumen lain .. yerla kena hantar awal kalau tak penuh... 
sebab saya akan hantar anak  kat situ sebaik sahaja masuk kerja  pada 7 Januari 2013.. nak taknak mmg kena hantar awal.. kalau tak penuh.Sebelum pergi hantar borang tu  pergi sarapan dulu kat warung kegemaran saya..sebabnya saya nak makan satay..maklumla..kalau bersalin kan lambat pulak leh makan.. heheh..selepas selsai semua urusan saya ke hospitan Sultanah Nur Zahirah Untk melapor kan diri dan 'menyerah diri'...hehe maklum la ada GDM  kena warded awal la.. 
            Sebaik sahaja sampai di  tempat pendaftaran saya mula cuak rasa.. maklumla.. sakit tak apa tak.. kena ' periksa jalan' dan sebagainya.. Berdebarla.. mcm2 lam kepala ni..Tepat kul 10 saya di masukkan ke dalam wad 1EF.Wad sementara dimasukkan ke wad 2A..mklumla akhir tahun ni.. ramai la yang tambah umat..hehe..Alahai.. wad 1EF Pun penuh.. 
Perkara pertama yg kena buat ilaha kena salin baju pakai uniform hospital yang kaler pink tu. i like.. tapi kain kena pakai camkain batik sarung.. dah la   tak brapa  pandai.. hurm..pakai jerla.. Pastu  Cik Misi tunjukkan katil.. mak aih! hujng sekali.. dekat tempat sembahyang.. Ya Allah daifnya wad ni..  kabinet nak isi barang pun takder.. kerusi pun takder.. dah la katil tinggi..  asyik kena panjat.(edisi merungut). selepas selesai semua.. Encik  Hubby kena keluarla ..sebab takleh nak tunggu pun.. so encik Hubby merajinkan diri pergi pejabat dia.. sebabnya  ada kerja yang hendak di settlekan..
Saya pun berehatla di atas katil yg empuk dan sambil2 tu bertegur sapa la kat jiran2 kita.kan nanti org kata kita sombong lak.. Alhamdulillah.. semuanya peramah..Selepas zohor sekumpulan doktor datang membuat pemeriksaan..cek itu cek ini.. tup tup doktor tu cakap..petang ni leh baik.. hah!!! leh balik.. sukanya.. tapi kusangka kan panas hingga ke petang tapi hujan ditengah hari..kikiki.. datang pula doktor pakar.. nak tahu apa dia kata>> Awak takleh balik dah..kena duk rehat sini sampai bersalin... alahai doktor.. saya baru syok sendiri..hehe.. doktor Pakar cakap  saya kena bersalin jugak sebelum cukup 40 week.. hah? binggung jap.. sebab saya punya due date banyak sgt.. doktor KKIA lain.. scan lain.. doktor pakar  klinik harian pun kata lain..  banyakla date nya..kalau diikutkan tarikh scan mmg dah cukup 4/10 tapi  tarikh Doktor KKIA 17 Oktober.....tapi nak wat camna ni Kuasa Allah belaka.. redha jerla.. dan tinggal la  saya di wad itu dengan perasaan mcm mcm... takutla.. cuak.. berdebar sebab doktor pakar kata saya akan di paksa bersalin( Induce).. maklumla  first time.....okla.. nanti saya sambung  kronologi ni dalam Part 2 untuk hari kedua.. banyak ni nak citer..sebab saya duk  wad selama 8 hari... so kronologi ni akan ada 8 episode.. kikiki... sila jangan muntah baca blog saya nanti..heheokla da.. nak rehat dan zz jap..semalam baby zahirah ajak main ngan dia.. so mata dah mcm Panda dah..hehe byee



Tuesday, October 2, 2012

Hari-hari terakhir......

Assalmmualaikum...selamat pagi dan salam ceria.. huwarg..pepagi dah ngantuk.. aduiya.. baru balik  brekpes..  rasa termengah2 skit sebab jalan-jauh  skit..  jalan untuk memudahkan bersalin...

InsyaA llah..hurm..  hari ni lastla saya bekerja untuk tahun ni.. esok dah kena masuk wad..w aaaa takutla.. berdebarla.. dan mcm mcm lagi tapi yang penting perasaan tak sabar untuk menantap wajah anugerah DariNya yang tidak terhingga.. 

Lama dah menunggu kehadiran cahaya amta.. berkat kesabaran dan kecekalan hati Alhamdulillah..saya dan suami di beri peluang untuk merasai semua ini setelah  6 tahun menunggu sebagimana yang dirasai oleh  org lain.. huhu sebak rasanya di hati ni merenungkan  kebesaran ALLah SWT..

 Dialah yang maha mengetahu,memahami, pemurah dan segalanya2... apa2 pun.. kepada sahabat2 yang mengenali diri ini secara  dekat, rapat , melalu Facebook,  dan juga My follower Kisah Firdausi  mendoakan  agar saya dipermudahkan segala urusan dan semoga selamat melahirkan anak....

Okla takmoh ckp banyak.. rasa sedih plak..  Buat sementara ni saya stop dulu update blog ini dan apa jua perkembangan akan diupdate selepas semuanya kembali ok.. apa jua perkembangan  maybe saya akan update kat Facebook dulu.. 

okla bye.. salam sayang  penuh ukhwah dari syaa untuk semua yang mengenali diri ini..maafla ayat tunggang terbalik.. mood dah kelauttttttt....Wslammm

Sunday, September 30, 2012

Braxton Hicks


 
google image



Apa yang dijangka berlaku pada saat saat akhir kehamilan?

Di saat saat akhir kehamilan, anda mungkin mengalami kontraksi Braxton Hicks yang kerap yang boleh menyebabkan anda percaya bahawa anda mungkin akan bersalin. Kontraksi Braxton Hicks tidak kuat, tidak menyakitkan dan selalunya berakhir selepas 20-30 min. Walaubagaimanpun sekiranya kontraksi Braxton Hicks anda berserta dengan tanda tanda berikut, anda mungkin bakal bersalin dalam masa terdekat atau beberapa hari lagi:

* Rasa bertenaga dengan tiba tiba dan nak berkemas atau ‘Nesting Instinct’
* Rasa lega pada bahagian atas perut dan kurang sukar bernafas- Ini disebabkan bayi yang sudah turun atau kepala sudah engage.
* Kerap kencing- disebabkan tekanan kepala pada pundi kencing
* Sakit perut
* Cirit-birit
* Keluar lendir tercalit darah dari faraj – menunjukkan serviks sudah terbuka akibat tekanan dari kepala bayi
* Berat badan menurun
* Sedikit peningkatan dalam tekanan darah

Walaubagaimanapun cuma sesetengah wanita sahaja yang mungkin mengalami tanda tanda tersebut. Sekiranya anda tidak mengalaminya, jangan risau. Badan setiap wanita adalah berbeza dan berubah dari kehamilan pertama dan seterusnya. Jadi apa yang anda mengalami kali pertama mungkin tidak berlaku kali kedua.

Tanda-tanda dibawah menunjukkan anda akan bersalin bila bila masa

* Lendir faraj bercampur darah yang lebih pekat
* Sakit perut setiap 5 minit tidak berhenti lebih dari 2 jam
* Keluar air ketuban- berlaku cuma 15% wanita sahaja

Sekiranya sakit sudah ketara dan anda tidak lagi dapat berdiri sehingga terpaksa berbaring atau duduk untuk menahan sakit, eloklah ke hospital dengan segera. Pada masa ini serviks anda mungkin sudah terbuka melebihi 3 cm.




 Sumber http://akuazienazirah.blogspot.com/2012/01/apa-itu-braxton-hicks.html

Wednesday, September 26, 2012

7 Hari lagi...

Assalammualaikum..selamat pagi dan salam ceria semua...   dah dekat seminggu tak update blog..  kebizian dan kemalasan sudah melanda diriku dua tiga hari lepas.. Isnin   dan selasa Mc+ cuti.. dapatla berehat tapi disebalik bercuti ni ada kisahnya.. isnin mc + ada checkup perut, selasa cti+ jumpa pakar.. apa2 pun   berakhirla episod check perut dan jumpa pakat  untuk kali ini...mood nak masuk kerja balik mmg dah kelaut..dengan keadaan diri yg tak berapa nak sihat... tapi hari ni  gagahkan diri jugak mari kerja sebabnya  hari ni  khamis last kerja dalam tahun ni.. khamis depan dah kena masuk ward.. haishh..  takut ada.. berdebar ada.. seriau pun ada. apa-apa pun  berserah Pada Nya itu yang paling penting..segala persiapan dah settle cuma ada la skit skit lagi yang tak berapa penting...  hari ni maybe bz skit sebab nak prepare  kerja kerja untuk persediaan audit dalaman dari KDN.. hurmmm mood dah kelaut camna ni...  tolonglaaaaaa




p/s: Semoga selamat belaka.. doakan saya yer kawan2..

Sunday, September 16, 2012

saya sangat.....

Let's Picture Talk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
google image








'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
google image









 hehehe..sesapa yg ada penyakit cam saya jom kita sama-sama mengamalkan doa kat bawah ni
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
google image...




p/s: semoga mood nak update blog kembali lagi....
p/s: minggu ni dan minggu depan sibuk   jumpa pakar , ceckup dan BSp
p/s: tadi doktor pakar bagitahu 7/10 kena masuk wad.. aku sudah  pening.. tarikh sentiasa berubah2
p/s: Alhamdulillah.. baby sihat..segala nya ok.. insyaallah.. tak sampai 3 minggu lagi..
p/s: teruja tgk  image baby di screen ultrasound..baby sedang letakkan tangan kat muka dia tadi.. hehehe...gelak doktor-doktor pelatih dibuatnya..huhuuh

Wednesday, September 5, 2012

MARA CLARA

google image

Mara dan Clara tertukar semasa dilahirkan. Mara seorang yang bijak dan manis tetapi dibesarkan dalam keluarga yang miskin.
Clara pula seorang budak yang bijak tetapi manja ini kerana dia di besarkan dalam keluarga yang kaya raya. Mara dan Clara adalah sahabat yang rapat di sekolah.Tetapi lama kelamaan Clara membenci Mara kerana Clara beranggapan Mara ingin merampas kehidupan
 yang dimilikinya. Clara banyak membuli dan menyeksa Mara.
Sehinggalah rahsia sebenar mereka terbongkar.




p/s: sangat suka kat cerita ni.....!!!!!

Hah??? hari ni dah khamis? betul ker? :P

Assalammualaikum..selamat pagi dan salam sejahtera.. Hari ni terasa sedikit kebingungan..   sebab terasa sekejap jer berlalu satu minggu..  hari ni dah khamis .. mmg sekejap  la masa berlalu.... hehe Perkataaan KHAMIS ni mmg sangat  mmg cukup sinonim dalam diriku.. hehe apa taknya  esok dan lusa leh la baring alma skit..  duk opis asyik duduk jer.. lenguh pinggang ni.. nak tidur cam tak berapa ok sgt sebab bos baru ada..kikiki..  okla...  ayat karangan dah tunggang terbalik.. mood malas dah datang...  nak out duulu.. kalau ada kesempatan  tengahari ni  update lagi... okla byeee

Monday, September 3, 2012

Menu Makan Tengahari :P

 Nasi Putih + Ayam masak kerutub+jus epal
 Ubat ..... hehe  halwa jambu



p/s:  terasa nak makan ayam masak kerutub hari ni... hehehe siap tapau skali ngan air epal suam... hehehe..jemput mkn yer nanti... hehe

Sunday, September 2, 2012

CUEPACS YAKIN KEBAJIKAN PENJAWAT AWAM DISENTUH DALAM BAJET 2013


Bernama
29/8/2012


KUCHING, 28 Ogos (Bernama) -- Presiden CUEPACS Datuk Omar Osman yakin isu kebajikan penjawat awam akan disentuh dalam pembentangan Bajet 2013, yang dijangka pada 28 Sept ini, selaras dengan usaha menambah baik kualiti perkhidmatan melalui penyampaian berkesan.

Omar, yang juga anggota Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA), berkata CUEPACS juga mahu status pekerja kontrak turut mendapat perhatian kerajaan.

"Kebajikan sangat penting dalam mana-mana sektor, sama ada dalam kerajaan atau swasta dan kita mengharapkan satu pembentangan yang baik supaya tidak ada lagi penjawat awam yang bermasalah atau tidak sihat yang akan menyusahkan kawalan," katanya kepada pemberita selepas majlis dialog di antara ketua jabatan dan badan berkanun persekutuan Sarawak dengan SKMTPA, yang diketuai pengerusinya Tun Zaki Tun Azmi di sini.

Dengan adanya pelbagai insentif yang diberi kerajaan, seperti bantuan rakyat 1Malaysia (BR1M) serta ekonomi yang sudah baik, beliau berkata isu yang dibangkitkan selama ini, termasuk kenaikan gaji selain penyelarasan bayaran insentif wilayah dan elaun perumahan, perlu mendapat perhatian kerajaan di dalam belanjawan 2013 nanti.

Bagi meningkatkan lagi produktiviti dan pentadbiran efisien, elaun bantuan sara hidup (COLA) juga perlu diberi kepada penjawat awam di Sarawak, yang berbeza dengan bayaran insentif wilayah, katanya.

Wednesday, August 29, 2012

Khamis Lagi.. hehehe... Tq Siti Munirah..

Assalammualaikum..selamat pagi salam ceria..  ari ni dah sedikit ok dari biasa.. alhamdulillah..  Hari ni dah khamis ..30 Ogos- 11 Syawal.. sekejap jer dah 11 Syawal.... Sepatutnya hari ni random picture jugak tapi mls bebenor nak mengambil gambor.. just ada sekeping jer ada gambar yang menarik.. hehe tu pun gara2 anak tekak ni nak makan puding laici.. ada requsetkan fb .. kiranya nak order la.. pastu ada yang volunter nak buatkan untuk mak buyung ni.. Alhamdulillah..rezeki  baby dan rezeki di pagi hari.. tak rugi kalau kita mudahkkan urusan org ..dan Allah memudahkan urusan kita walau sekadar nak puding laici..hehe jomla  kita layang gambor puding ni.. 



p/s:  pasni mengidam nak makan pe ekk?????

Saturday, August 25, 2012

Selamat HAri Raya~ Ahad yang lemau!!!! grrrrr

Assalammualaikum..selamat pagi..salam ceria... selamat hari raya yang ke 8..Hah dah raya ke 8  rupanya hari ni.. sekejap jer.. tak terasa mana la raya tahun ni..  mood raya mmg tang ke mana dah.. dua minggu sebelum raya  dah  demam dan batuk.. bersambung raya  raya ke 3 start selsema balik... penat la.. Nasib baik Baby ok.. hehe permulaan mengandung takder lak rasa lemau mcm ni.. ni dah nak akhir2  pregnant ni baru merasa demam, batuk dan selsema.. tapi kann.. selera cam biasa jer  ada jugakla selera luar biasa tu mari.. hahahaha.. bahaya tol la.. nasib baikla  GDM tak menghantui lagi.. heheh.. minggu ni dah masuk 34 Minggu..cepatnya masa berlalu...
 kalau  dihitung ada 6 minggu lagi... haish..  dekat dah tu..   si dia kat dalam aktif sgt2.. dah jadi serba tak kena bila nak duduk.. nak tidur.. ..tapi kan terasa tak sabar nak melihat dia.. hari hari duk bercakap ngan dia.. .. bila  tgk cerita upin dan ipin makin menjadi2 tendangan dia... senang jer kalau nak kira  pergerakan dia..  pasang jer cerita upin dan ipin.. hah rancak la dia bergerak dan menendang.. agak2 nya  nanti dia kuar  suka tgk citer upin dan ipin jugakla kot..hehe satu lagi pantang pegang baby  org lain.. main kuat la dia menendang.. hehe  kes jeles ni... ikut saper la ni.. hehe ..okla  nak  out dulu.. mood malas dah datang ni.. byeee



Tuesday, August 14, 2012

SALAM LEBARAN - Sticky Mode


Semakin Dekat Semakin Sedih...Semakin dekat Semakin Berdebar..

Assalammualaikum..Selamat pagi dan salam ceria semua... hari ni dah 26 Ramadhan 1433 Hijrah..sekejap jer masa berlalu.. sedih plak meninggalkan ramadhan.. Tak lama lagi nak sambut syawal.. hati ni bertambah sedih sebab tahun ni tak dapat beraya dah dengan tokki( pulang ke rahmatullah (6 Mei 2012)..Sedih tak terkata.. mana taknya ..dari  membesar bersama dengan  arwah tokki dan arwah mak ( 13  Januari 2010) .. Tapi kena redha jerla.. Allah lebih sayangkan dia.. semoga Roh mereke berdua di tempatkan di golongan org yang beriman dan beramal soleh.. amin.... Apa apa pun.. semuanya ada hikmah belaka.. Insyaallah tahun  ni ..dapatla beraya Haji  bersama  orang baru .. hehehe.. tak sabar nak melihat dia..: ).. hari2 duk counting day nak  jumpa dia.. dia pun mcm tak sabar nak tgk dunia ni.. hari2 aktif sgt.. kick umi dia. dah mula kenal suara umi ngan  abah dia.. ada jer tindak balas kalau kita bercakap2 dengan dia... dan macam2 gerakan lagi.. membuatkan hati ni bertambah terharu.. besarkan Kuasa Allah SWT ...  kira2 ada 51 hari lagi .. berdebar lak rasanya... semoga Allah SWT mempermudahkan segalanya.. amin...



Wednesday, August 8, 2012

Khamis lagi... khamis lagi...khamis lagi..

Salam...selamat pagi.. hari ni still batuk2 lagi.. aduiya... letihla.. dah maman ubat  kurangla sedikit dari biasa...hari ni takder random picture.. ada sekeping jer gambor..sejak dua menjak ni malas bebenor amik gambar.. mls... Hari ni khamis lagi... cepatnya masa berlalu.. hari ni jugakla dah masuk 20 Ramdhan.. tinggal 9 hari jer lagi ..sekejpa jer..  dan due date pun dah tak lama.. sekejap sgt.. berdebar plak... sidia kat dalam ni tak duk diam ... heheh aktif sgt2.. takperla janji dia sihat.. okla  jom kita layan gambar sekeping jer hari ni.. gambar ni sajer2 jer nak mengisi ruang kosong kat blog entri hari ni.

@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
tekan lagi yer.....
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
lagi!!!!
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@
@

TADAAA!!!!!!!!!





p/s: InsyaAllah esok Nak balik kampung.. mintak2la jadi...hukhukhukhuk


Tuesday, August 7, 2012

Wordless Wednesday!!!

Salam semua..selama pagi ..hari ni masih lemau..sebab demam, batuk dan selsema skit2 lagi..kelmarin doktor baik hati bagi saya mc sehari.. kalau bagi dua hari lagi2x baik hati..hehe..kalau saya bodek lagi doktor tu lagi dapat kot.. kiki.. tak kuasa aku nak mebodek.. tu pun dia bagi mc suruh rehat awal2 lagi.. inagt nak minta dua hari..tapi dia bagi sehari awal2 lagi sebab dia suruh aku rehat dan makan uba, segan lak nak minta lebih . tekak saya jadi merah.. demam ada skit.. selsema ada skit.. so oleh kerana Ibu mengandung tak leh makan ubat mcm org biasa.. so lama la skit doktor tu duk belek buku ubat dia.. almaklumla.. doktor muda.. hensem lagi...hahahah so  di bagila ubat yg selamat di makan.. balik tu terus buka puasa dan makan ubat yg dia bagi.. so far Alhamdulillah... kurangla skit.. tapi kan.. bila masuk kerja duk dalam opis berekon ni  nak batuk ajer.. dah pakai stokin.. baju sejuk ..dan tutup hidung ngan tuala .. masih tak dapat nak defence diri dari kesejukkan.. HELP me!!!!...

Okla hari ni ada la mood skit nak upload gambor... okla  selamat menjamu mata dengan gambor2 saya yang tak seberapa ni..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
muka org  tak sihat bergaya ngan tudung ala-ala fareeda. p/s : nak beli fareeda tak mampu lagi sebab harga dia mahal  gilerrrr

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


 ini baru suku kuih raya yang diorder dah sampai.. semuanya RM 86  jer.. rasanya biskut yang cup hijau tu ( biskut Sarang Semut) akan dijadikan juadah bukak puasa hari ni.. heheh
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 Notis  pemeriksaan Ibu Dan Anak.. kiki.. fix.. yang ngeri tu lepas raya  ada cek darah lagi...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



 Rempah Ikan Bakar Yang diorder dari opismate hubby.. hehe mintak2la kena ngan selera ku.. nak bagi kat cousin satu... hope dia suka...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Dah Habis la... takder dah.. 4 keping jer... minggu depan la plak.. hehe okla nak rehat jap...byeee

Saturday, August 4, 2012

Demam, Batuk Dan lemau...

Selamat Pagi..Salam ahad yang lemau..  saya dan suami diserang batuk.demam dan selsema.. siksa sungguh..  nasib baik boleh bertahan puasa.. cuma saya rasa mmg tak larat sgt..sebab asyik batuk jer.. dada pun  terasa sakit  dan sesak..aduila.. InsyaAllah  petang ni nak g klinik.. semoga sakit ini sementara sahaja...Hope So...

Thursday, August 2, 2012

Saya Sangat Sedih.....

shayer sungguh sedih............
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
okla dah puas nangis.. meh saya bagitahu why saya sedih....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Saya tak jadi balik kampung hari ni.. terbayangkan ikan singgang dan sambal belacan mak sedara.... waaaaa.....sgt2 sedih..... keadaan tak mengizinkan.... Insyallah Next week nak pujuk cik hubby balik ...heheh tu jer..jangan risau yer.. bukan sedih  psl yg berat2.. just kisah balik kampung.. heheh

Jom Klik2

My Beloved Husband Birthday

My Beloved Princes Birthday

My Birthday