klik2 dapat duitt

Pengikut Blog Saya

JOM SHOPPING!

Wednesday, January 25, 2012

SBPA: TEMPOH 3 BULAN WUJUDKAN SKIM TERBAIK


Utusan Malaysia
25/1/2012KUALA LUMPUR 23 Jan. - Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berharap pasukan petugas khas yang diberi tempoh tiga bulan bagi menyemak skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) mampu menjadikan skim itu yang terbaik dan diterima semua penjawat awam.
Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, sebelum ini ramai penjawat awam tidak berpuas hati dan memahami isi kandungan skim tersebut.
"Jadi kami berharap, selepas tiga bulan hasil yang diterima mampu memuaskan hati semua pihak dan mereka benar-benar memahami maksud yang terkandung dalam skim itu.
"Tiga bulan adalah satu tempoh yang wajar dan kami berterima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Najib semalam yang memberi jaminan semakan semula SBPA oleh pasukan petugas khas akan memberi kepuasan menyeluruh kepada setiap peringkat perkhidmatan awam.
Menurut Najib, pasukan petugas khas itu yang diberi tempoh tiga bulan akan melakukan semakan sebaik-baiknya supaya tidak ada lagi situasi yang boleh diibaratkan sebagai 'rumah siap, pahat berbunyi.'
Sementara itu, Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Abdul Halim Mansor berkata, tempoh tiga bulan merupakan satu tempoh yang panjang dan relevan bagi menyemak semula skim tersebut.
"Melalui semakan semula skim itu, diharap selepas ini semua penjawat awam berpuas hati dan tidak menyalahkan mana-mana pihak mengenai kelemahan skim tersebut," katanya.
Abdul Halim turut berharap, skim tersebut menggunakan bahasa yang mudah difahami agar semua peringkat penjawat awam dapat memahami segala perkara yang terkandung dalam skim tersebut.
"Ia bagi mengelakkan mereka salah tafsir perkara yang disampaikan di dalam skim tersebut," katanya.

FAHRIN AHMAD KHIANATI REMY ISHAK DALAM TELEMOVIE PUN PUN

google image


Tiada ribut tiada angin tiba-tiba pelakon sasa Fahrin Ahmad dikaitkan menjadi pengkhianat kepada sahabat baiknya sendiri yang juga aktor popular, Remy Ishak. Malah Fahrin dikaitkan cuba merebut cinta dan kasih sayang penyanyi putih gebu, Marsha Londoh yang juga diminati dalam diam oleh Remy Ishak.
Tidak hanya di situ, Fahrin dengan mudah mempergunakan Remy demi kepentingan sendiri sedangkan teman baiknya itu merelakan sahaja perbuatan tersebut. Semuanya semata-mata kerana Remy sayangkan persahabatan mereka.
Namun segalanya hanyalah lakonan mereka semata-mata menerusi telemovie Pun Pun yang disiarkan pada 31 Oktober 2010 (Ahad) mengisi slot Sinema Ahad, jam 10.00 malam di TV2. Menariknya drama ini turut dibintangi oleh Datuk Jalaluddin Hassan sebagai Tuan Roslan dan Rosnah Mat Aris membawakan watak Maria, ibu yang mengabaikan anak sendiri.
Plot kisahnya bermula dengan watak Hafiz yang lebih dikenali dengan nama gelaran ‘Pun Pun’ oleh penduduk kampungnya kerana hobinya mencari umpun -umpun untuk dijadikan umpan pancing.
Hafiz tinggal dengan datuknya yang sudah tua dan hidup bergantung pada hasil jualan ikan untuk menampung kehidupan mereka berdua. Ibu Hafiz, Hamidah mencari duit hanya untuk kepuasan dirinya sendiri dan tidak mempedulikan bapanya, Karim dan Hafiz. Bapa Hafiz telah meninggalkannya sewaktu Hafiz masih kecil.
Hafiz seorang pelajar yang lembab tetapi dia tidak pernah meninggalkan persekolahannya. Hanya Farid sahaja yang ingin berkawan dengannya itupun hanya dengan niat dan demi kepentingan dirinya sahaja. Hafiz tidak kisah dibuli dan diambil kesempatan oleh Farid. Ini berlanjutan sehinggalah mereka dewasa dan Farid ditawarkan untuk melanjutkan pelajarannya ke pusat pengajian tinggi.
Daripada hobi, Hafiz semakin serius menjadikan umpun-umpun sebagai sumber rezeki mereka. Kini Hafiz bukan sahaja mencari umpun-umpun tetapi dia juga membelinya daripada orang lain. Hafiz juga mendirikan sebuah pondok kecil ditepi jalan untuk memasarkan umpun-umpun kepada pemancing yang sering melalui jalan tersebut untuk ke laut. Dalam erti kata lain, Hafiz kini bergelar penjual dan pengedar umpun-umpun.
Antara pelanggan tetap hafiz ialah Tuan Roslan. Setiap minggu Tuan Roslan akan membeli umpun-umpun darinya. Dari hari ke hari, pendapatan Hafiz semakin bertambah. Hasil jualan umpun-umpun mampu menyara kehidupan dia dan datuknya, malah boleh juga disimpan untuk kegunaan masa depan mereka.
Kemunculan anak gadis Tuan Roslan, Diana telah membuatkan Hafiz dilambung bara cinta walaupun Diana hanya menganggap dirinya sebagai kawan biasa sahaja. Hafiz kemudiannya dikecewakan oleh kawannya sendiri apabila Farid mula menjalinkan hubungan dengan Diana sehingga Farid mengambil keputusan untuk melamar dan bertunang dengan Diana.
Hafiz kemudiannya sedar siapa Farid yang sebenarnya. Farid juga yang telah meminjam wang Hafiz untuk memulakan perniagaan telah menipu dan perkara ini telah diketahui oleh Diana dan hubungan mereka telah putus. Farid menyalahkan Hafiz dan menuduh Hafiz cemburu. Dia memulangkan wang Hafiz.
Ketika itu Hafiz berazam untuk menukar cara hidupnya dan mengambil keputusan untuk berhijrah ke bandar dan mencari kerja baru. Dia tinggal dengan ibunya. Tetapi sekali lagi dia kecewa apabila dia mengetahui pekerjaan sebenar ibunya. Dia pulang semula ke kampung dan membina semula perniagaan umpun-umpun. Namun adakah dia benar-benar mampu meyakinkan diri sendiri dan bangkit daripada kegagalan yang pernah berlaku dalam hidupnya?


sumbernya >>>http://www.budiey.com/fahrin-ahmad-khianati-remy-ishak-dalam-drama-pun-pun/

TIADA LAGI


GOOGLE IMAGE


Drama bertajuk Tiada Lagi disiarkan pada 26 Julai 2011, jam 10.00 malam ini turut menampilkan pelakon hebat Normala Omar, Ropie Cecupak, Kismah Johar dan Aman Graseka yang mengangkat watak Azim lakonan Fahrin menjadi seorang yang dilihat ‘bodoh-bodoh alang’ dari segi perwatakan luarannya. Dengan penampilannya yang sebegitu, dia menjadi bahan sendaan dan gurauan teman-teman di sekeliling terutama kawan sepejabatnya yang gemar mengambil kesempatan terhadap Azim.
Pastinya peminat pelakon hebat ini berpeluang menyaksikan Fahrin menjiwai watak yang belum pernah ‘dimainkannya’ sebelum ini di layar kaca TV. Malah menariknya kali ini Fahrin muncul sebagai hero kepada pelakon wanita Misha Omar yang terkenal sifat sopan santunnya samada di luar atau dalam lakonan.
Kisah Tiada Lagi bermula dengan babak ingin dikongsi penonton menghayati kisah terjadi dalam diri watak bernama Azim, seorang eksekutif muda yang telah bekerja selama 2 tahun di sebuah syarikat. Semuanya baik-baik berlaka tetapi disebabkan penampilan dan wataknya seakan-akan seorang ‘nerd’, dia selalu disalahertikan dan diambil kesempatan oleh rakan-rakan sepejabatnya.
Azim seorang yang begitu baik dan sentiasa menolong rakan-rakan dan juga jiran-jirannya. Namun tiada siapa yang peduli akan perasaannya dan meninggalkannya ‘menjeruk’ rasa sebegitu. Ketika itu kewujudannya hanyalah untuk dipermainkan orang-orang disekelilingnya sahaja.
Walau bagaimanapun, Azim masih mempunyai seorang rakan baik yang masih memahami. Dia sentiasa memberi kata-kata peransang kepada Azim dalam menjalani kehidupan seharian. Malah menjadi penguat semangat Azim berdepan dengan dugaan hidup yang mencabar.
Sehinggalah satu hari dia hilang secara tiba-tiba. Ketika itu barulah ketiadaannya dirasai semua pihak.


 SUMEBR NYA DARI NI YER>>>>http://www.budiey.com/fahrin-ahmad-dalam-drama-tiada-lagi/

Jom Klik2

KisahFirdausi Google+ Followers