
Bahan-bahan:
- Ikan Siakap/kerapu/bawal
 - Bawang putih cincang
 - Cili padi cincang
 - Halia dirincik halus
 - Bawang besar dirincik halus
 - Serai dirincik halus
 - sos tiram(ganti sos ikan)
 - Air limau nipis
 - Sedikit gula
 - 1 sudu teh minyak masak
 - Secawan air (untuk lebih berkuah)
 
Perap ikan dengan sedikit halia+bawang putih+lada hitam+garam)
SOS
- Tumis bawang putih dan sedikit halia sampai naik bau.
 - masukkan air secawan
 - masukkan sos tiram satu sudu
 - masukkan garam
 - gula
 - masukkan hirisan serai
 - masukkan hirisan halia muda
 - masukkan hirisan bawang
 - masukkan lada jarum
 - masukkan sayur-sayuran
 - reneh sampai sedikit kering air nya
 - pastu angkat ikan yg di steam dan perah asam limau atas ikan
 - pastu curahkan kuah yag dimasak tadi bersama
 
No comments:
Post a Comment