TETAMU SAYA

Monday, June 8, 2020

KERANAMU NCOV19

2020 🇲🇾 

PKP Akan Menjadi Sejarah Negara Yang Terpahat Dalam Kenangan 

Nak simpan kat FB jugak la.. kenangan yg takkan di lupakan.. Utk aku baca di tahun² hadapan jika masih dipanjangkan umur 😢😢

Takkan sesekali aku lupa, setahun sekali FB akan remind.. 

FASA 1: 18 MAC - 31 MAC 2020 
FASA 2: 01 APR  - 14 APR 2020 
FASA 3: 15 APR  - 28 APR 2020 
FASA 4: 29 APR  - 12 MEI 2020
FASA 5: 13 MEI  -  09 JUN 2020 (PKPB) 
FASA 6: 10 JUN - 31 OGOS 2020 (PKPP)

*(PKPB) - Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat
*(PKPD) - Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan
*(PKPP) - Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan

Perintah Kawalan Pergerakan seluruh 🇲🇾

📌Tiada solat Jumaat sepanjang tempoh PKP

📌PKP dalam bulan puasa. Tiada bazar Ramadan, tiada terawih di masjid.

📌Tiada buffet Ramadan di hotel-hotel seperti tahun-tahun sebelumnya. 

📌Tiada sambutan Hari Raya Aidilfitri, tidak boleh balik kampung, tiada kunjung mengunjung.

📌Tiada bunyi mercun, tiada yg cedera akibat mercun. 

📍 Harga minyak jatuh sehingga RM1.25/liter

📍Semua pejabat di seluruh Malaysia diarah tutup sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kerja - kerja dilaksanakan sepenuhnya dari rumah.

📍Semua sekolah ditutup dan pendidikan dilaksanakan di atas talian. Kerja sekolah untuk murid dihantar dlm group what'sapp. 

📍Penjarakkan sosial sentiasa diutamakan. Bersalam tangan ditukar dgn meletak tgn di dada. 

📍Pita pelekat dilekatkan di atas lantai - lantai kedai untuk menentukan jarak selamat 1 meter di antara pelanggan. Beratur hingga berpuluh meter ke luar kedai. 

📍 Restoran dan kedai-kedai makan ditutup, hanya dibenarkan bungkus dan dibawa pulang sahaja. Food rider ibarat cendawan tumbuh lepas hujan. Ada yg kantoi jual rokok seludup dan ketum. 

📍Hanya beberapa orang sahaja dibenarkan berada di dalam kedai.

📍Kedai bukan keperluan asas dan perniagaan tidak berkaitan pembekalan makanan diarah tutup.

📍Keseluruhan acara dan musim sukan di seluruh dunia dibatalkan serta merta. Aktiviti riadah dan bersenam dalam rumah. 

📍 Konsert, perlancongan, festival, acara hiburan dibatalkan. Kawasan tumpuan di bukit bintang sunyi sepi yg sblm ini sesak dan padat 24 jam. Ibarat tiada waktu tidur. 

📍Majlis perkahwinan dan pelbagai sambutan majlis bersama keluarga dibatalkan. Tp diganti dgn nikah online. 

📍Tiada lagi jemaah di masjid dan rumah-rumah ibadat ditutup.

📍Tidak dibenarkan perkumpulan 50 orang atau lebih, kemudian diubah kepada 20 org atau lebih, hanya dibenarkan 10 orang atau kurang dari itu juga tidak dibenarkan.

📍Taman permainan kanak-kanak ditutup.

📍Kekurangan stok penutup muka, gaun,
 dan sarung tangan untuk kegunaan pekerja barisan hadapan.

📍Kekurangan alat bantuan pernafasan
 bagi pesakit kritikal.

📍Berlakunya pembelian panik sehingga kekurangan alat pembasmian, tiada sabun cuci tangan, tiada cecair pembersih tangan

📍Rak-rak di kedai menjadi kosong.

📍Kilang-kilang pembuatan, kilang penyulingan dan perniagaan lain telah menukar perkhidmatan mereka dengan membantu menyediakan visors, penutup muka, cecair pencuci tangan dan PPE.

📍Kerajaan telah melaksanakan sekatan jalan di setiap kawasan dan tertutup kepada pergerakan yang tidak penting.

📍Tiket kapal terbang murah, namun kita tidak boleh keluar melancong.

📍Sidang media dari Kementerian Kesihatan di keudarakan setiap hari.

📍Kemaskini kes baru, yang telah sembuh dan pesakit yang meninggal dunia dilakukan setiap hari jam 5 ptg. 

📍 Jalan raya menjadi kosong sunyi sepi tanpa kelibat manusia dan kenderaan selepas jam 8 mlm. 

📍Ramai orang memakai penutup muka dan sarung tangan apabila keluar.

📍 Pekerja perkhidmatan penting menjadi takut untuk keluar rumah.

📍Pekerja kesihatan pula, menjadi takut untuk pulang ke rumah dan berjumpa keluarga.

📍 "Mendatarkan lengkung graf" itulah yang sering dikatakan, bersama dengan kata-kata " Kita lakukan ini bersama" dan "Kita harus menang" 

Ini adalah Novel Coronavirus ( Covid-19) suatu penyakit pandemik, yang diwartakan pada 18 mac 2020 😭😭😭😭

Kenapa saya copy paste status ini?

Kerana, satu hari nanti, status ini akan muncul dipaparan ingatan FB saya dan ia memberikan peringatan kepada saya, supaya menghargai nyawa ini dan orang yang kita sayang.

Nikmat mana lagi yang kita dustai?

Lakukan kebaikan antara satu sama lain  Sayangi antara satu sama lain
Sentiasa menyokong antara satu sama lain

Kita semua adalah satu ! ❤️🇲🇾❤️🇲🇾❤️

#CopyNPaste
#ForMyReference
#StayAtHome 
#DudukRumah 
#CoronaVirus
#Covid19
#StaySafe 
#KitaPastiMenang
#KitaJagaKita
#SocialDistancing 
#bekerjadarirumah

TERIMA KASIH ABAH,PAK LONG MAIL,PAK NGAH SHAM ,PAK SU ZAFRUL, SEMUA  FRONTLINERS 😘😘😘

CNP...akan jd kenangan abadi selamanya.

Thursday, June 4, 2020

HAUS LIPMATTE CREAMY LIPSTICK




,
Assalammualaikum.
Tudia tudiaaa 
Melayang layang pergi pada wanita yang nak cecantik depan suami. PKP kan!
Sebenarnya pakai lipmatte HAUS ni bukan tentang nak melawa dan cunzz saje. Tapi..
✅ Rawat bibir kering
✅ Melembutkan bibir
✅ Kurangkan hitam bibir
✅ Magicnya dia lipmatte tapi TAK mengeringkan bibir
✅ 12 warna cantik , mudah nak pilih (sebenarnya lagi pening sebab nak semua!hahhaa) 

Lipmatte ni siap full coverage, calit sikit terus cover bibir atas dan bawah. 

Sekarang duk ada harga cantik siap FREE hantar sampai depan pintu. Apa tunggu lagi, meh kami layangkan lipmatte HAUS siap bungkus dengan kasih sayang. Tekan je link ni
👇👇👇
www.wasap.my/60199063203

Monday, April 8, 2019

DRAMA INI MEMANG BEST!!!




The Vichawayt were a wealthy family. They have a big house and are owners of a big corporation, a construction company but once their parents died via a vehicle accident the three remaining children were left to face this important twist of faith in their lives. Asit, the older brother of the family and his wife, Lalita took over the family’s construction business. Orncha, the second sister took care of everything in the household. Arnus, the youngest sister studied in England but because of the changes in her financial state Nus has to find a benefactor to finance her education – she received aid from Pa, an old man named Chart from Thailand. Chart felt a familiar connection with Nus who reminded him of his daughter whom life was cut short by a car accident. She too was named Nus.


Subsequently, the Vichawayt’s contruction company will be hired by a young millionaire magnate named Krao Supagan who offered the company a contract to build a grand hotel costing several hundreds millions bahts. Arnus came back to Thailand with her best friend, Gonwik and met Krao who went to pick Wik up at the airport for the first time. Because Krao and Wik have feeling for one another it was not surprising that Krao and Nus were to meet each other often at Wik’s house. (Krao is actually Wik’s distance relative whom she is secretly in love with. She called him Uncle Krao.) Nus saw Krao as an enigma, a strange person but she missed him when he’s not around. Nus’s feeling for Chaithong, her boyfriend changed for when he offered her marriage Nus refused and declared she’s not ready yet.

Then Chart fell sick – it was revealed to Nus that her Pa is actually Krao’s uncle. Arnus accepted to be Chart’s caretaker which went according to Krao’s plan. Krao then continued on with his scheme by going after Orncha and Lalita, every woman of the Vichawayt will be under his wrath.

The situation got worst for the Vichawayt when debt collectors came after their family home, if they didn’t pay up their house will get seize. Krao helped the family by giving them 20 million baht to borrow but because the money was his the house became his property.

Then Asit got into an accident giving Krao the opportunity to get close to his wife. Krao had an affair with Lalita and the two were seem by Chaithong who brought the news to Arnus. Arnus hated Krao and was disappointed by the conduct of the two.


As for Orncha, Krao brought her stuffs and flirted heavily with her. He told her to break up with Pharop, her lover. Orn believed him and broke up with her boyfriend. Once Arnus found out about the break up she told Krao to stop his involvements with her sister and sister-in-law. Krao then offered her marriage as a solution which she agreed because she felt sorry for her brother and wanted to help her sister who used to say she hated Krao but has now fallen in love with him. Both Lalita and Orncha were sadden and upset by this news. Orn quietly married Pharop as a result of her grief over Krao. As for Wik, she was very hurt by her best friend’s wedding to Krao that she went to live in America with her family.

Krao gave Nus a one year contract in the marriage before he can divorce her, a promise he made to his uncle who knew why he wanted to marry her. On their wedding night Krao proceeded with his plan and raped Nus to be his wife. He also told her his reason for doing so – he revealed to her that the Vichawayt family deserved all of this because his mom was raped by her dad. Nus’s dad raped a woman despite knowing that she already has a son and husband and that husband was none other than his old friend, the man that helped him to richness with his business. His mother was hurt – being overwhelmed with shame she committed suicide.

Lalita still have feeling for Krao, after she divorced her husband she tried to seduce Krao but he got angry with her. He found her repulsive. He scolded her harshly and asked her if she still remember Chewit or not, the guy who got his heart broken by her and committed suicide as a result of that heartache. Chewit was Krao’s younger brother, everything Krao did to Lalita was out of revenge not love. Krao told Lalita that she’s nothing to him but a cheap woman. Furious and hurt by his words Lalita took out a gun to shoot Krao but Nus took the bullet for him instead landing her in a critical condition in the hospital.

Times passed by, Orn gave birth to her first child with Pharop, Asit went to America to gain work experience, Lalita was sentenced to jail time for her crime, and Anus made a complete recovery from being shot. Krao told Arnus about his feeling for her, the truth was that he love the angel named Arnus. The End.


Drama ni mmg best

Tuesday, November 20, 2018

WONDERFULL PICTURES




Pagi2  suka sangat ambil gambar matahari naik..



 gelap nak hujan..


kayu keramat viral Kampung Batu Bersurat Kuala Berang..


hujan dan hujan..sedapnya tidoooo



tq MPKK kampung.. menurap jalan yang selalu becak..

 budak ni asal naik kereta mesti zzzzzz...



Anak dara yang rajin..sebenarnya nak main air..huhu

Balik kampung...menziarahi keluarga..



 bila dah banyak hai hujan.. matahari pun muncul lagi...panas ceng ceng



Adik suka sgt ajak umi selfie... abaikan rambut yg tersangat panjang  tu..



Kepala Keropok goreng yang super duper mabeles..


BIla anak2 suruh umi melukis...


kakak graduation day.. tahniah.. tahun depan dah darjah satu...umi sayang kakak..
 mentari muncul lagi... 

bunga labu sabut..


yayyy..tq Panasonic bagi hadiah sebab beli Washing Machine..

Monday, November 12, 2018

LELAKI KIRIMAN TUHAN



Naira, si gadis garang dan selalu berwajah masam. Dia tidak percaya pada lelaki yang cuba mendekatinya. Semua tak ikhlas dan suka ambil kesempatan. Lelaki yang mengaku mencintainya separuh mati pun akan pergi bila tahu dia banyak tanggung beban hutang keluarga. Nampak sangat tak bersungguh menyayangi dia, tak mahu susah bersama. Tiba-tiba muncul lelaki berperangai hantu ganggu hidup Naira. Iqbal Raid namanya. Raid seronok untuk tawan hati Naira yang muka macam jeruk, ego dan sombong itu. Macam-macam cara Raid cuba untuk berbaik-baik dengan Naira. Raid selalu ada bila Naira susah dan bermasalah. Dia sanggup buat apa saja, berkorban segalanya untuk Naira dan tidak lari seperti lelaki lain. Lama-lama Raid yang miring dan hantu itulah yang Naira rindu. Tidak mahu bercinta sebelum nikah, Naira setuju kahwin segera walau dibantah oleh abang kandung sendiri, Mirza. Musim bulan madu berlalu dengan indah, baru terbongkar satu per satu rahsia Raid yang penuh misteri. Ketika itu, bolehkah Naira menerima Raid seadanya? Apakah kesudahan rumahtangga mereka? Terus bahagia atau sebaliknya? Siapakah Iqbal Raid sebenarnya? Manusia biasa, hantu atau manusia sebaik malaikat?





Sunday, November 11, 2018

Saya yang bersalah.....

Assalammualaikum.Apa khabar semua, fuh..fuh.. banyak nya habuk kat wall ni..lama dah tak update,Tuan tanah sibuk memanjang, ni mencelah sekejap tgk blog, terasa nak buat entry je..Sejak dua menjak ni   banyak sgt benda nak buat, ditambah kesihatan diri yang tak berapa baik ditambah ka sini hujan je ..kalau balik kerja mmg tak dang nak hadap blog ni.. layan anak2 , settlekan hal rumah tangga, tup tup dah 10 malam..masa tu mata dah layuuuu jer.. akhirnya terbengkalai jugak blog ni..rasa bersalah plak sebab dulu berkobar2 nak jadi blogger tegar,...hahhaha tegarla sangat tapi hari2 makin sepii..tapi takperla.. hari ni saya nak share gambar2 makanan jer..huhu..ada yang homemade. ada yg beli... heheh
lama dah tuan tanah tak tunjuk muka kat sini..heheh


 nasi lemak home made..ringkas jer...kesukaan satu keluarga


 jagus manis cheese..sedap tapi jangan amalkan selalu.. kan kencing manis...


 nasi goreng homemade..kesukaan satu keluarga


  kari telur ikan..sambal tomato, sayur goreng, ikan goreng dan  sambal tomato..kesukaan satu 
keluarga.

 makaroni goreng..kesukaan anak2


 gulai nasi berlauk ..permintaan encik husband...


 kepala keropok goreng...sedap sgt2.. ikan banyakk



 lauk jumaat lepas...



okla..nanti saya update story lain... hari ni amik aura  dulu.. janganla teramik aura M plak.. hihihihi


🍙😃