Bahan-bahan:
- Ikan Siakap/kerapu/bawal
- Bawang putih cincang
- Cili padi cincang
- Halia dirincik halus
- Bawang besar dirincik halus
- Serai dirincik halus
- sos tiram(ganti sos ikan)
- Air limau nipis
- Sedikit gula
- 1 sudu teh minyak masak
- Secawan air (untuk lebih berkuah)
Perap ikan dengan sedikit halia+bawang putih+lada hitam+garam)
SOS
- Tumis bawang putih dan sedikit halia sampai naik bau.
- masukkan air secawan
- masukkan sos tiram satu sudu
- masukkan garam
- gula
- masukkan hirisan serai
- masukkan hirisan halia muda
- masukkan hirisan bawang
- masukkan lada jarum
- masukkan sayur-sayuran
- reneh sampai sedikit kering air nya
- pastu angkat ikan yg di steam dan perah asam limau atas ikan
- pastu curahkan kuah yag dimasak tadi bersama
No comments:
Post a Comment