klik2 dapat duitt

Pengikut Blog Saya

JOM SHOPPING!

Sunday, December 19, 2010

Jom makan!!

Assalammualaikum..lama nya tak mengupdate blog ni.. masih batuk dan selsema dan takder mood.. hurm.. jumaat lepas balik kampung...seronok sebab hujan.. dan tak seronok bertambah batuk2 dan selsema.. hik hik..
Apa lagi jom ..saya nak share sedikit masakan yang telah dibuat sepanjang bercuti dan berada di kampung,,



JUMAAT


Sup Tulang
ehsan dari google


  • 1kg tulang lembu
  • 12 sup bunjut adabi
  • 5 liter air.
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • minyak untuk menumis
  • daun sup/ daun bawang
  • bawang goreng
  • cili padi -kalo nak pedas :)
  • limau nipis- kalo suka masam2 sket..
  • 4 ketul ubi kentang

Cara-cara

  1. Mula-mula cucilah tulang temulang.
  2. Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
  3. Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
  4. Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.
  5. Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..
  6. Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
  7. Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang ...
  8. Masuk pula rempah sup bunjut . Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
  9. Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
  10. Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis. 


Sambal kicap Pedas

ehsan dari google

  • 20 tangkai cili padi,
  • 2 ulas kecil bawang putih,
  • 1 cawan kicap manis
  1. Tumbuk lada dan bawang putih sehingga lumat
  2. campurkan kicap dan gaul kan..sehingga sebati..
SABTU
Break fest ngan laksa terengganu






LUNCH



Post a Comment

Jom Klik2

My Beloved Husband Birthday

My Beloved Princes Birthday

My Birthday