Apa lagi jom ..saya nak share sedikit masakan yang telah dibuat sepanjang bercuti dan berada di kampung,,
JUMAAT
Sup Tulang
ehsan dari google
- 1kg tulang lembu
- 12 sup bunjut adabi
- 5 liter air.
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- minyak untuk menumis
- daun sup/ daun bawang
- bawang goreng
- cili padi -kalo nak pedas :)
- limau nipis- kalo suka masam2 sket..
- 4 ketul ubi kentang
Cara-cara
- Mula-mula cucilah tulang temulang.
- Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
- Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
- Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.
- Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..
- Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
- Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang ...
- Masuk pula rempah sup bunjut . Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
- Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
- Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.
Sambal kicap Pedas
ehsan dari google |
- 20 tangkai cili padi,
- 2 ulas kecil bawang putih,
- 1 cawan kicap manis
- Tumbuk lada dan bawang putih sehingga lumat
- campurkan kicap dan gaul kan..sehingga sebati..
Break fest ngan laksa terengganu
LUNCH
No comments:
Post a Comment