TETAMU SAYA

Monday, October 31, 2011

DIET DAN DIABETIS


Pengawalan pengambilan diet adalah salah satu faktor yang penting di dalam pengawalan tahap gula darah. Ini merupakan kunci pengurusan bagi kedua-dua jenis Diabetis Mellitus. Pengambilan diet hendaklah sekata sepanjang hari dan hendaklah konsisten hari demi hari.
Diet Diabetis adalah diet yang sihat dan sesuai diikuti oleh semua orang. Bagi pesakit diabetis, mereka perlu berhati-hati dalam pemilihan makanan kerana jenis makanan yang dimakan sangat mempengaruhi paras gula darah.
Pengambilan diet harian bergantung kepada beberapa faktor seperti berat badan, umur, pekerjaan dan aktiviti yang dilakukan serta keadaan penyakit anda.
Diet harian mestilah seimbang iaitu mengandungi semua zat makanan yang diperlukan oleh tubuh untuk kesihatan yang baik dan memberikan tenaga yang mencukupi bagi menjalankan tugas seharian. 
Cadangan pembahagian kaori : 15% Protein, 30% Lemak, 55% Karbohidrat.

MATLAMAT RAWATAN DIET.
1. Untuk mengawal paras glukosa di dalam darah serta mencegah kehilangan glukosa di dalam urin.
2. Untuk mendapatkan atau mengekalkan berat badan yang bersesuaian dengan ketinggian dan umur.
3. Untuk mengekalkan kalori yang mencukupi bagi melaksanakan aktiviti harian.
4. Untuk menjadikan diet yang baru ini sesuai dengan cara hidup pesakit.
5. Untuk melambatkan atau mengelakkan komplikasi diabetis.
Prinsip asas diet untuk pesakit Diabetis IDDM dan NIDDM adalah sama. Pesakit perlu memahami 3 perkara penting iaitu:
1. Apa yang hendak dimakan
2. Waktu makan yang sesuai
3. Amaun makan yang boleh dimakan.
APA YANG HENDAK DIMAKAN
Terdapat 3 kumpulan makanan untuk pesakit Diabetis.
1. MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN
Makanan /minuman yang mengandungi gula ringkas. Gula ringkas akan meningkatkan  tahap gula di dalam darah dengan kadar yang cepat.
Contoh :  Gula Pasir, Gula merah, Gula melaka, Gula batu, Gula-gula, Sirap, Jeruk, Halwa
                  Kuih-kuih manis, Susu pekat manis, Buah-buahan dalam tin, Minuman  ringan, Coklat 
                  Jem ( kecuali jem untuk Diabetis ) , Semua makanan bersalut gula.
2. MAKANAN YANG PERLU DIHADKAN
i. Makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks.
Makanan dalam kumpulan ini boleh diambil dalam jumlah yang sederhana banyaknya. Makanan dalam kumpulan ini akan dicerna dan diserap dengan perlahan-lahan, dan dengan ini tidak menyebabkan peningkatan aras gula darah secara mendadak. Pengambilan makanan dalam kumpulan ini harus diagihkan sepanjang hari., bukannya dimakan sekaligus dengan banyak.
Contoh : Nasi, bijirin, biskut, kekacang, susu, pasta, semua jenis mee, semua jenis tepung, semua jenis ubi, buah-buahan/jus, sayuran berkanji - labu, jagung, serbuk coklat.
3. MAKANAN YANG BEBAS DIMAKAN
Contoh : Air kosong, air mineral, kopi dan teh, air barli, jus limau nipis, sayur-sayuran, ulam-ulaman, cuka, sup, serbuk rempah, serbuk cili, herba, kicap, sos, garam. 
PENGAMBILAN SERAT YANG BETUL
Serat atau serabut diet boleh didapati dalam bentuk larut ( yang larut dalam air - ia membantu penyerapan nutrien ) dan serat tak larut ( tidak dapat dihadam oleh sistem pencernaan - membantu mengelakkan sembelit ). Serat yang tak larut boleh digunakan  di dalam usahamengurangkan berat badan kerana ia memberikan kekenyangan. Pengambilan serat larut membantu melambatkan penyerapan gula dan kolestrol ke aliran darah. Saranan pengambilan serat : 30 - 40 gm. sehari.
Contoh makanan yang mengandungi serat :
Sayur-sayuran, ulam-ulaman, buah-buahan, kekacang, bijirin, bijirin sarapan pagi, jagung, pasta dan sebagainya.
PENGAMBILAN LEMAK YANG BETUL
1.



LEMAK TEPU
Sumber utamanya adalah dari sumber haiwan iaitu daging yang berlemak, kulit ayam, lemak pada ayam, susu penuh krim, mentega, keju dan dari sumber tumbuhan iaitu santan kelapa. Lemak jenis ini boleh meningkatkan tahap lemak dan kolestrol darah.
2
2.1



LEMAK TAK TEPU
Lemak poli tak tepu
Jenis lemak ini boleh didapati pada minyak jagung, minyak sayuran, minyak bunga matahari dan minyak soya. Kajian menunjukkan lemak poli tak tepu boleh menurunkan tahap kolestrol darah. Walaubagaimanapun, pengambilannya perlu dalam kadar yang ' sederhana ' .
2.2
Lemak mono tak tepu
Dijumpai dalam minyak kanola, minyak zaitun, minyak sunflower dan minyak bijan. Kajian terkini mendapati lemak mono tak tepu boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.
PENGAMBILAN PROTEIN YANG BETUL
Protein diperlukan untuk memperbaiki tisu tubuh dan memastikan pertumbuhan yang sempurna pada kanak-kanak. Pengambilan protein 15 - 20% daripada jumlah tenaga yang diambil adalah disyorkan.
Protein  boleh didapati dari sumber bijirin ( roti, beras, pasta, tepung, soya serta hasilannya dan lain-lain ) atau dari sumber haiwan ( daging, ikan, telur, ayam dan produk tenusu ) . Ini perlulah diberi perhatian dalam merancang pengambilan diet harian anda.
PENGAMBILAN VITAMIN DAN ZAT GALIAN YANG MENCUKUPI
Kajian mendapati bahawa kekurangan zat galian seperti kromiun dan selenium mempunyai kesan ke atas insiden dibetis. Kromiun mempunyai fungsi untuk menyeimbangkan dan membantu mengekalkan gula darah pada mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat diabetis.
Kajian juga telah menunjukkan bahawa anti-oksidan seperti vitamin C dan E serta beta keroten ( sejenis vitamin A larut air ) boleh membantu mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan diabetis.
Senarai penukaran makanan akan memberi sukatan atau ukuran makanan yang seimbang dari sehari ke sehari dan membenarkan ukuran yang sesuai dengan penyediaan makanan.
SENARAI 1
Makanan yang terkandung di dalam senarai ini terdiri daripada makanan berkarbohidrat. Setiap penukaran mengandungi 10 gm karbohidrat, 15 gm protein dan 50 kalori.
CONTOH :
Beras (belum masak)            }        1 penukaran = 15 gm
Nasi putih                                 }        1 penukaran = 1/4 mangkuk cina/cawan
Bubur Nasi                               }        1 penukaran = 1/2 mangkuk cina/cawan
Mee/Bihun/Kue teow           }        1 penukaran = 1/4 mangkuk cina/cawan
Tepung gandum, tepung kanji, tepung beras, tepung atta, tepung jagung, tepung suji dan tepung sagu     }         1 penukaran = 2 sudu besar paras.
Bijirin sarapan pagi (tidak bersalut gula)                         }         1 penukaran = 2 sudu besar paras
Biskut tawar, biskut krim kraker dan biskut marie      }          1 penukaran = 2 keping
Biskut masin        }    1 penukaran = 5 - 6 keping
Putu mayam, tosai, capati, roti prata, idli    }    1 penukaran = 1/2 keping kecil atau 1/4 keping besar
SENARAI 2
Senarai ini terdiri daripada sayuran berkanji . 1 penukaran mengandungi 10 gm karbohidrat, 1.5 gm protein dan 50 kalori.
CONTOH :
Buah sukun, kacang panggang, jagung segar/tin, kekacang pis segar/tin, labu kuning, keledek, ubi kayu      }    1 penukaran  = 1/2 cawan
Karot     }    1 penukaran  = 1 batang saiz sederhana.
Ubi kentang      }     1 penukaran  =  1 biji kecil.
SENARAI 3
Senarai ini terdiri daripada berbagai jenis kacang yang terdapat di pasaran. 1 penukaran mengandungi 10 gm karbohidrat, 7 gm protein, 16 gm lemak dan 210 kalori.
CONTOH:
Buah badam, kacang Brazil, biji gajus, kacang jawa, kuaci   }   1 penukaran = 1/3 cawan (dibuang kulit)
SENARAI 4
Senarai ini terdiri dari berbagai jenis kekacang yang terdapat di pasaran. 1 penukaran mengandungi 10 gm karbohidrat, 6 gm protein, 6 gm lemak dan 100 kalori.
CONTOH :
Kacang kuda, kacang dal, kacang hitam, kacang tanah, kacang hijau, kacang merah, kacang pis (kering), kacang soya, jenis-jenis sayur kacang    }    1 penukaran  =  1 sudu makan yang belum       dimasak atau 2 sudu makan yang telah dimasak.
SENARAI 5
Senarai ini terdiri dari berbagai jenis susu yang terdapat di pasaran. 1 penukaran mengandungi   10 gm karbohidrat, 8 gm protein, 9 gm lemak dan 150 kalori.
CONTOH :
Susu lembu segar, susu UHT         }      1 penukaran  =  1 gelas (240 ml)
Susu masam, tairu                              }      1 penukaran  =  1/2 gelas (120 ml)
Susu tepung penuh krim                 }      1 penukaran  =  2 sudu makan paras
Susu skim (80 kalori)                         }      1 penukaran  =  3 sudu makan paras 
SENARAI 6
Senarai ini menerangkan ukuran buah-buahan . 1 penukaran mengandungi 10 gm karbohidrat dan 40 kalori . Elakkan buah-buahan tin yang bergula !!!!
CONTOH :
Mangga, pir, delima                                      }    1 penukaran  =  1 biji kecil
Epal/Lai, pisang, buah nona                       }    1 penukaran  =  1 biji saiz sederhana
Jambu batu, Oren/limau, buah pic, pisang kaki, ciku, belimbing  }  1 penukaran = 1 biji sederhana
Aprikot, kedondong, manggis, plum, jambu air/mawar                    }   1 penukaran = 1 biji sederhana
Anggur, duku, duku langsat, langsat/longan                                         }    1 penukaran = 8 - 10 biji
Laici, rambutan                                               }    1 penukaran  =  4 - 5 biji
Cempedak                                                        }     1 penukaran  =  3 ulas
Prun                                                                    }     1 penukaran  =  3 biji
Durian, nangka                                              }     1 penukaran  =  1 ulas besar atau 2 ulas kecil
Betik, nenas, tembikai                                 }     1 penukaran  =  1 potong
Air tebu                                                             }     1 penukaran  =  1/2 cawan (60 ml)
Air kelapa                                                         }    1 penukaran  =  1 gelas  (240 ml)



No comments: