pinjam gambar kat google.tak sempat nak snap |
2 ekor ketam sederhana besar------ dipotong empat
I bungkus Rempah kari ketam Adabi yg kecil ( untuk kari ketam)------ dibancuh dahu dengan air
Sedikit minyak untuk menumis
2 inci halia----- Bahan A
Satu biji bawang besar---- Bahan A
3 biji bawang putih ---- Bahan A
Lada kisar----Bahan B
Daun kari----Bahan B
Garam----
Gula
Air asam jawa
Sedikit air
1. Tumis Bahan A sehingga sedikit garing dan naik bau wangi
2. Kemudian masukkan bahan B dan kacau sehingga garing
3. Masukkan rempah yang dibancuh dan biar kan seketika supaya rempah dan ramuan tadi masak
4. Masukkan sedikit air asam jawa, gula dan garam secukup rasa
5. Kemudian masukkan ketam dan kacau sebati ngan rempah.
6. Masukkan sedikit air dan tutup tudung periuk dan gunakan api yang kecil
7. Biarkan sepuluh hingga 15 minit supaya ketam itu cukup masak.
SELAMAT MENCUBA!!!!!!
SELAMAT MENCUBA!!!!!!
No comments:
Post a Comment