klik2 dapat duitt

Pengikut Blog Saya

JOM SHOPPING!

Friday, December 30, 2011

KUIH BAKAR ALA FIRDAUSI

 Assalammualaikum..selamat petang dan salam ceria di hari Jumaat.. Hari ni nak berkongsi resepi Kuih Bakar ala Firdausi..heheh.. Encik Husband asyik nak makan kuih bakar jer.. tapi tak sempat nak membelinya.. akhirnya nekad untuk  cuba buat sendiri..setelah menggunakan khidmat Pakcik GOOGLE..alhamdulillah menjadi.... bangga dan bersemangat lagi.. hehehe.. rasa? boleh la tahan.. tapi saya tak leh makan banyak...kenapa? kalau nak tahu acu baca gak kat SINI okla.. selamat mencuba yer
 
 
 
 
 
BAHAN-BAHANNYA:

1 cup jus pandan (12 helai daun pandan + 200 ml air diblender atau air tambah pandan esen )
1 cup gula
2 cup tepung gandum
2 1/4 cup santan pekat ( atau 250ml santan pekat )/  2 cawan susu cair
1 tbspoon butter
4 biji telur
1/2 teaspoon garam
pewarna hijau sekiranya guna esen pandan, kalau guna daun pandan tak perlu dah pewarna.
sedikit bijan


CARA-CARANYA:

1) daun pandan tadi dihiris dan diblender bersama 200 ml air.
2) setelah blender, tapiskan dan ambil jus pandan tersebut.
3) campurkan semua bahan-bahan tadi gula, tepung gandum, santan pekat, butter, garam, telur dan jus pandan. mix guna mixer atau blender sampai sebati.
4) sapukan sedikit minyak pada loyang dan masukkan ke dalam oven untuk beberapa minit sehingga minyak panas.
5) bila minyak dah panas, masukkan campuran tadi ke dalam loyang, taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 degree sampai brown dan garing.
Post a Comment

Jom Klik2

My Beloved Husband Birthday

My Beloved Princes Birthday

My Birthday